ترموول Thermowell تجهیزی است که جهت حفاظت سنسور دما در برابر آسیب های احتمالی ناشی از فرایند (تنش مکانیکی، خورندگی و …) مورد استفاده قرار می گیرد. اتصال ترموول به تانک یا لوله میتواند از نوع رزوه ای(Thread)، فلنج (Flange) و یا جوشی(Welded) باشد.
به میزانی از طول ترموول از که داخل لوله یا تانک می شود (فاصله اتصال تا انتهای ترموول) Insertion Length می گویند و آن را با حرف U نشان می دهند و همچنین به طولی از ترموول که خارج از مخزن یا لوله قرار می گیرد Extension Length می گویند و آن را با حرف T نشان می دهند.
میزان Insertion Length می بایست به گونه ای انتخاب شود که همواره با سیال در تماس مستقیم باشد تا بتوان دما را با کمترین خطا اندازه گیری نمود. این مقدار معمولا طوری انتخاب می شود که انتهای ترموول در یک سوم میانی لوله قرار گیرد.
انواع ترموول از لحاظ ساختار به سه دسته کلی مستقیم (Straight)، مخروطی (Tapered) و پله ای (Stepped) تقسیم میشوند. مزیت ترموول های مستقیم (Straight) ارزان بودن آنهاست چرا که در ساخت آنها به استفاده از شمش فلزی (Metal Bar) از لوله و یا تیوب استفاده می شود. استحکام مکانیکی این نوع ترموول ها نسبتا پایین بوده و تنها میتوان در فرآیند هایی با فشار و دبی پایین استفاده نمود.
انتخاب ترموول های مخروطی در مواقعی که طول Insertion بلند بوده و یا لرزش (Vibration) وجود دارد، ارجحیت دارد.
ترموول های پله ای همانطور که از ظاهرشان پبداست در انتها بسیار نازک می شوند تا بتواند دما را با کمترین میزان افت و همچنین در کمترین زمان ممکن (Response Time) منتقل کنند. لذا در مواقعی که حساسیت به تغییر دما بسیار بالاست و نیاز به اقدام متقابل سریع وجود دارد، می بایست از این نوع ترموولها استفاده شود.
از آنجا که ترموول به عنوان مانعی در مسیر سیال قرار میگیرد، سیال پس از برخورد به ترموول دچار تلاطم و اغتشاش میشود. در صورتی که فرکانس این امواج ایجاد شده با فرکانس تشدید سازه ترموول برابر باشد باعث لرزش و تنش مکانیکی آن شده و ممکن است منجر به ترک و شکستی شود. لذا به منظور جلوگیری از این مهم، قبل از ساخت می بایست محاسبات Wake Frequency انجام گیرد.
نکته مهم دیگر انتخاب متریال مناسب جهت ساخت ترموول است که با توجه به نوع سیال، خورندگی، سایش و دمای آن مشخص می شود.